top of page

Curcumin

Kan bidra til å forbedre humøret ved ulike helseproblemer

Denne siden har til hensikt å gi et sammendrag av den store mengden forskning som har blitt gjort på Curcumin. Under artikkelen er en liste med vitenskapelige referanser, sortert etter kategori, som er lett å navigere.

 

Informasjonen som presenteres skal ikke på noen måte ansees som medisinsk veiledning, kun som en gjengivelse og fortolkning av den tilgjengelige forskningslitteraturen.  

 
organisk Tumeric

Forskningen på Curcumin

Curcumin har demonstrert en imponerende effekt på personer som har slitt med pågående nedstemthet over en lengre periode. I disse deltakerne reduseres ofte også bekymring. 

 

Tilskuddet kan også hjelpe på humør eller bekymring i mange andre tilfeller, for eksempel ved overvekt, alderdom, overarbeid, diabetes, høyt blodtrykk, PMS og irritabel tarm. 

 

Redusert stress har blitt observert i friske voksne og eldre, samt ved overarbeid og nedstemthet, men effekten er fortsatt usikker mot stress fra kroppslige plager.

 

Overskudd og redusert utmattelse er funnet i forbindelse med stressorer som overarbeid, en operasjon eller en virusinfeksjon, samt for overvektige og eldre. 

 

I eldre kan inntak også forbedre læringsevne, oppmerksomhet og hukommelse, eller stagnere en påbegynt nedgang i mental funksjon. 

 

Tilskuddet er ikke ment å behandle mental sykdom, men det finnes noe tidlig indikasjon på at det kan ha en positiv effekt for de som lider av schizofreni, ved bruk over 4 - 6 måneder. 

 

Det kan også dempe akutt smerte i løpet av bare to timer, eller kan brukes over flere uker/måneder mot mer langvarig smerte. 

Curcumin har fungert best i studier med varighet på flere måneder. Disse har ikke funnet noen alvorlige bivirkninger, men et fåtall kan oppleve kvalme, magetrøbbel, hodepine eller utslett. Bivirkninger forekommer oftest ved høyere inntak enn anbefalt og i pasienter med medisinske tilstander. Snakk derfor med en lege hvis dette kan gjelde for deg. Flere langsiktige studier er imidlertid avgjørende for å sikre tryggheten ved bruk over enda lengre perioder.

 
vegetarianer Thali

Curcumin har blitt benyttet innenfor tradisjonell medisin i både Kina og India i minst 2000 år, og Gurkemeie har blitt anvendt som et krydder til matlaging enda lenger. Det ble også tidlig brukt som fargestoff for kosmetikk og tøy. Europeiske oppdagelsesreisende introduserte krydderet til vesten først i det fjortende århundre.

Utforsk andre kosttilskudd som har vist god effekt mot stress 

Lær om hvordan kosttilskudd bidrar til stressmestring 

bottom of page