top of page
vagus.png

Transkutan Vagusnerve-Stimulering (tVNS)

Vagusnerven springer ut fra hjernestammen og strekker seg nedover i kroppen, via ørene, på begge sider av kroppen, ut til ulike organsystemer, helt ned til nedre del av tarmsystemet. Nerven regulerer kroppslige funksjoner som blant annet hjertefrekvens, fordøyelse og respirasjon. Den kan sende signaler fra kroppens organer til nervesystemet, men også fra nervesystemet til de ulike organsystemene. Nerven er spesielt involvert i å skru av og på det parasympatiske nervesystemet (PNS), grenen av nervesystemet som hjelper kroppen med å stresse ned. 

 

Vagusnerve-stimulering (VNS) er en behandling der en liten spole surres rundt vagusnerven i halsen, og en enhet implanteres under huden på brystet. Enheten sender milde elektriske impulser til nerven, som dermed aktiveres. Behandlingen er godkjent som behandling mot depresjon og epilepsi, men blir brukt relativt sjeldent på grunn av kravet om kirurgisk inngripen.

 

Det er derimot langt mer praktisk at det i nyere tid har kommet transkutan VNS (tVNS), som fungerer ved å stimulere nerven fra utsiden av huden, enten via øret eller halsen. Forskningen indikerer at tVNS kan påvirke de samme nevrale mekanismene som VNS. I dag er tVNS godkjent som behandling mot migrene og klasehodepine, men forskningen indikerer at behandlingen også kan være effektiv mot stress og andre stressrelaterte plager. 

Det finnes en rekke gode produkter på markedet, men her er noen av de som sender til NorgeVeRelief fra Hoolest er en håndholdt variant som plasseres mot halsen i nærheten av øret. Xen fra Neuvana bruker vanlige ørepropper som er praktiske for hverdagsbruk. Nurosym fra Parasym bruker ørepropper med et unikt og stilrent design, og Vagus.net benytter seg av enkle øreklyper.

Utforsk andre teknikker som bidrar til å motvirke stress

Utforsk ulike kosttilskudd mot en rekke stressrelaterte plager

bottom of page